Particuliere opdracht Winsum

Dit ontwerp heb ik gemaakt voor een gezin uit Winsum.

De interieurvraag was als volgt;                                                                     De woonkamer heeft een zeer grote balkenconstructie waardoor er moeilijk een goede indeling gemaakt kan worden. De ‘boom’ van balken staat in het midden van de ruimte en daardoor behoorlijk in de weg. Het zou mooi zijn als er eens een mooie en kloppende indeling komt.

Bij het zien van de ruimte was ik erg onder de indruk van de ‘balkenboom’ en de hoogte van de ruimte. Wat meteen opviel was dat er teveel spullen in de ruimte stonden, daardoor oogde het rommelig en kwam de geweldige balkenconstructie niet tot z’n recht. De woonkamer was op dat moment niet alleen woonkamer maar ook washok, kinderspeelkamer, hobbykamer en planten verzamelplaats. In elke hoek stonden spullen waardoor de redelijk grote woonkamer kleiner leek en niet meer ruimtelijk oogde.

Uitgangspunt en indeling                                                                               

De ‘boom’ en de hoogte van de ruimte werden het uitgangspunt in plaats van de ‘sta in de weg’ zoals deze beschreven werd. Om de constructie te accenturen moest het schrootjesdak wit geverfd worden en de balken zelf donkerder gelakt worden. Dit gaf een fantastisch effect en de ruimte oogt door deze ingreep vele malen groter, ruimtelijker en hoger.

Door veel spullen in andere ruimtes te zetten en het plaatsen van een op maat gemaakt dressoir kwam er veel ruimte vrij. Hierdoor konden er zelfs meerdere indelingen gemaakt worden. Uiteindelijk was er één indeling waarbij de ruimtelijkheid optimaal benadrukt werd en de verhoudingen klopten. In een dergelijke ruimte kunnen meubilair en accessoires namelijk weg vallen, daarom is het van belang dat je grote gebaren maakt zoals grote lampen en een grote plant. Dit accentueerd tevens de hoogte van de kamer.

Sfeer

Het gevoel dat ik kreeg bij deze ruimte was die van een luxe houten ‘chalet’ ergens in besneeuwde gebergtes. Zodoende heb ik die sfeer aangedragen in twee kleurstellingen, de ene kleurstelling ging van nieuw meubilair uit en de andere was gebaseerd op het bestaande meubilair. Vanwege het budget is er besloten om in eerste instantie het bestaande meubilair aan te houden en van daaruit verder te gaan. Stap voor stap zal ook de vloer vernieuwd worden en worden er nieuwe meubels aangeschaft.

Al met al een mooi project waarbij het voorlopige eindresultaat al een groot succes was!